Baca Temizliğinin Önemi

Bacalarda başlayan yangınlara dikkat!

Kömür ve odun gibi katı yakıtların yanmasıyla oluşan is ve kurumların zamanla baca içinde birikmesi ve baca kesitini daraltması sonucu zehirlenmeler ve ölümler yaşanmaktadır. Baca çekişinin de düşmesine yol açan bu olay sonucu verimde azalmaktadır. Zaman zaman da bu kurumlar alev alıp yanmakta ve yangın bacadan dolayı bir anda tüm binayı sarmaktadır.Uzun süre temizlenmemiş bir bacanın, bırakın kesit daralmasını, neredeyse tamamen kapandığını görmemiz açısından aşağıdaki resim oldukça çarpıcı bir örnektir.

kirlibaca

Doğalgaz temiz bir yakıt olduğu için yanmasından dolayı bacalarda is veya kurum oluşturmaz. Ancak yeni doğalgaz kullanıcıları, kullandıkları eski yakıtlardan dolayı bacalarda birikmiş olan kurum ve isleri temizletirlerse daha verimli ısınırlar.

Baca temizliğinin yaptırılması konusunda, İgdaş tarafından müşterilere gönderilen tüm doğalgaz faturalarının ön yüzünde uyarılar bulunmaktadır. Bacaların temizliği ve standartlara uygunluğu hem tam yanma ile yakıt tasarrufu sağlar, hem de baca yangını çıkma ihtimalini ortadan kaldırır.

“Baca yangınlarının” toplam yangınlar içindeki payı küçümsenemeyecek kadar fazladır. Doğalgazın yaygınlaşmaya başlamasıyla baca yangınlarının oranı düşmeye başlamıştır. 1991 yılında baca yangınlarının toplam yangınlar içindeki payı %30 iken, 1999 yılında bu oran %10’a inmiştir. Baca temizliği ihmal edilmemeli, yılda bir kez “İtfaiye Müdürlüğü” ile irtibata geçilerek “baca temizliği” yaptırılmalıdır.

İTFAİYE MÜDÜRLÜĞÜ  TEL: 0212 312 65 55

 

İtfaiye genel müdürlüğünün baca temizliği için hazırlattığı broşür.

bacatemizleme3Baca temizliği geçmişde olduğu gibi günümüzde de uzman kişilerce yapılmaktadır.Genelde dairesel esnek fırçalar kullanılmaktadır. Bu firçalar özellikle paslanmaz çelik doğalgaz bacalarının temizlenmesinde çok iyi temizleme sağlarlar. Ülkemizde ve yurdışında bu işi yapan resmi ve özel kuruluşlar vardır. Bu konuda en başarılı kurumlar ise itfaiyelerdir. Zira onlar “yangının ne demek olduğunu” bizlerden daha çok yaşamakta ve bilmektedirler.Zaman zaman gülle gibi ağır cisimlere ip bağlayarak da amötörce baca temizliği yapılmaya çalışılmaktadır.Ancak bu işlem sağlıklı değildir.Özellikle tuğla bacalarda çatlaklar oluşturduğundan ısınında etkisiyle bu çatlaklar büyümekte ve içeriye atık gaz sızmaktadır.Tavsiyemiz her işte olduğu gibi bu işte de profösyenel ekiplerle çalışmaktır. Atalarımızın dediği gibi; “İş bilenin, kılıç kuşananındır.”

Bir cevap yazın