Merkezi sistem uygulaması
Nihayet enerji verimliliği yasasına tam anlamıyla uyan bir karar alındı. Bu sayede hem milli ekonomimize büyük bir katkı sağlandı, hemde görüntü kirliliğinin önüne geçilmiş oldu.Bu karara en çok sevinecekler sadece kazan imalatçıları değil; mimarlar, inşaat mühendisleri, iç mimarlar ve hatta mutfak imalatçıları. Çünkü kombiler genelde mutfak ya da balkonları işgal etmekte ve türlü detay sorunları yaşanmaktadır. Bina cephesinden mızrak gibi çıkan hermetik kombi bacaları hem görüntü kirliliğine hem de sağlıksız şartlara sebep olmaktadır.
Türkiye’de 5 Aralık’tan itibaren inşa edilecek binalarda merkezi ısıtma sistemi zorunlu hale gelecek. Bu uygulama ile yıllık 2 milyar dolar tasarruf sağlanacağı tahmin ediliyor.Binalarda Enerji Performansı (BEP) Yönetmeliği, 5 Aralık 2009 tarihinden itibaren düzenlenerek uygulamaya giriyor.
Kazan ve Basınçlı Kap Sanayicileri Birliği Derneği (KBSB) Başkanı Ali Eren, yönetmeliğin 1000 metrekare inşaat alanını geçen tüm binaları etkileyeceğini söyledi.
Eren, şu sıralar yönetmeliğe son şeklinin verildiğini vurgulayarak; BEP yönetmeliği şu anda Başbakanlık’ta son düzenlemelerin yapıldığı aşamada. Sayın Başbakanımız için enerji verimliliğinin büyük önem taşıdığını göz önünde bulundurarak, yönetmeliğin doğalgazda tasarrufu ön plana alan değişikliklerle yürürlüğe girmesi için gereken tüm hassasiyetin gösterileceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.
Ali Eren, yönetmelik çerçevesinde, yeni yapılan 1.000 metrekare ve üzerindeki binalarda merkezi ısıtma sisteminin zorunlu hale getirilmesinin büyük önem taşıdığını ve verimli enerji kullanımı açısından büyük bir adım olduğunu belirterek, bu uygulamanın özellikle ekonomik anlamda bir rahatlama sağlayacağının altını çizdi.
Eren; “1989 yılında Türkiye’nin doğalgaza geçmesi ile birlikte, bireysel ısınma sistemleri, yani kombiler, hızla Türkiye pazarına girerek, yaygınlık kazandı. Avrupa ülkelerinde CO2 emisyonlarının düşürülmesi ve gaz tasarrufu amacı ile merkezi ısıtma sistemleri ile ilgili düzenlemeler yapılırken, Türkiyede trend tersine ilerleyerek konvansiyonel kombi satış rakamları ile Avrupa’nın ikinci büyük pazarı konumuna geldi” şeklinde konuştu.
Türkiye de her yıl yaklaşık 600 bin yeni konut ihtiyacı olduğunu belirten Eren, yılda ortalama 400 bin adet yeni konut inşaatı yapılacağı varsayımı altında bile bu binalarda merkezi ısıtma sistemi kullanılması ile yıllık 500 milyon Dolar tutarında tasarruf elde edileceğini bildirdi.
Eren; “BEP yönetmeliğinde yer alan merkezi sistem zorunluluğunun mevcut binaları da kapsayacak şekilde düzenlenmesi durumunda söz konusu tasarruf 4 katına çıkarak, ülke ekonomisine her yıl 2 milyar dolar katkı sağlayacak.” dedi.
Ali Eren, 2008 yılı sonu itibarı ile Türkiye’de çalışır durumda 5.3 milyon adet kombi bulunduğunu ve her yıl yaklaşık 500 bin adet kombi satıldığını söyledi. Eren, “Kombi ısıtma sistemleri, merkezi sistemlere oranla yüzde 10-30 oranında daha fazla doğalgaz tüketiyor. Bu fark yıllık ortalama 1 milyar dolara denk geliyor. Hali hazırda kullanılan kombilerin 500 milyon dolar tutarında bakım masrafını ve her yıl 500 milyon dolarlık yeni kombi satışını da göz önüne aldığımızda, ülke olarak mevcut sistemde yıllık zararımızın 2 milyar dolar olduğu ortaya çıkıyor” dedi.
Murat IŞIK