Farklı Isıtma Sistemlerinin Konfor Karşılaştırılması

Isıtma sistemlerinde aranan en önemli unsur ısının oda içinde düzgün (homojen) dağılmasıdır. Bu dağılım hem enine  hemde dikine yönde ne kadar iyi sağlanırsa, konfor o derece artar.

isi_dagilimi

Doğalgazın ülkemize gelmesinden önce, özellikle konutlarda soba kullanımı oldukça yaygındı. Şimdi ilk olarak “sac soba” kullanımında odamızdaki ısı dağılımını inceleyelim; Isı tek bir noktadan kontrolsüzce yayılmaktadır. Bu nedenle oda zemininde ölçülen sıcaklık 16°C iken tavanda 24°C’ye kadar çıkmaktadır. Isı dağılımı düzgün değildir ve odada sürekli bir hava akımı (rüzgar) vardır. Döküm sobalarda durum biraz daha iyidir. Bu sobaların ısı tutma özelliğinden dolayı zeminde 20°C olan sıcaklık tavana doğru 22°C’ye ulaşmaktadır.

Isıtıcı olarak radyatörlerin kullanılması halinde ise, radyatörlerin konumu çok önem kazanmaktadır. Dış duvara ve pencere altına yerleştirilen radyatörlerde çok homojen bir ısı dağılımı elde edilir. Radyatörlerin iç duvara yerleştirilmesi halinde ise zeminde 17°C olarak ölçülen sıcaklığın  tavanda 22°C olması konfor açısından olumsuzdur. Radyatörlerin mümkün mertebe dış duvara ve cam altına takılmasına özen gösterilmelidir. Hazır yeri gelmişken ülkemizde son zamanlarda moda haline gelmiş “Fransız Balkon” uygulamalarından bahsetmeden geçemeyeceğim.

fransiz_balkon1Resimde görülen beton plak alttan izole edilmemiştir. Soğuk dış hava koşullarına maruz kalan bu plak ısı taşınımı kanununa göre dış hava şartlarını olduğu gibi dairenin içine vermektedir. Olumsuz dış hava şartlarını yani soğuğu olduğu gibi  içeriye taşıyan yapı elemanları “ısı köprüsü” oluşturmaktadırlar. Tavan yüzeyi anlattığımız sebepten ötürü oldukça soğuk iken, içerideki sıcak hava ile temas edince yoğuşma olmakta ve tavanda iri iri su damlaları gözlenmektedir. Her şeyin bir sebebi olduğu kesindir. Ancak bilgisizlik ve gözlem hatası sonucunda genelde dışarıdan içeriye su girdiği düşünülmekte ve yanlış teşhisten ötürü yanlış çözüm yolları denenmekte ancak sorun çözülememektedir. Burada sorunun çözülmesi için ısı köprüsünün yok edilmesi gerekmektedir. Çıkıntı alttan , yanlardan ve üstten izole edilerek ısı köprüsü bertaraf edilmiş ve sorun çözülmüş olur. Aşağıdaki resimde kullanılan ısıtıcılar ve görüntü estetiği hakkında yorumu size bırakıyorum.

Isıtıcılar camın altında değil yanlardadır. Homojen ısı dağılımı açısından çok uygun değildir. Yerin dar olmasından dolayı oldukça yüksek radyatörler kullanılmıştır.

fransiz_balkon2

Yerden ve tavandan ısıtma homojen ısı yayılımı için oldukça uygundur. Yerden ısıtmada ısınan hava ile havalanan toz zerrecikleri özellikle astım bronşit hastalarını çok rahatsız edebilir. Bu yüzden özellikle yüzey temizliğine dikkat edilmelidir.

Yazan: Murat IŞIK

Bir cevap yazın